Андрей Исмагамбетов Проведеният преди дни Източни икономически форум в руския Владивосток,

...
Андрей Исмагамбетов Проведеният преди дни Източни икономически форум в руския Владивосток,
Коментари Харесай

Русия надигра икономически Запада

Андрей Исмагамбетов

 

Проведеният преди дни Източни стопански конгрес в съветския Владивосток, покрай границата с Китай, показва все по-ясно обособяване на Русия от груповия Запад. Днес е явно, че Москва най-сетне се е приспособила към необятно разбирания Изток в политическо, икономическо и културно отношение. Ето някои наблюдения от Владивосток.

Общо представители на над 60 страни участваха в ВЕФ. Най-многобройни бяха делегациите от страните от Азиатско-тихоокеанския район (АТР) - Китай, Мианмар, Индия, Монголия и Лаос.

 

Руският президент Владимир Путин, говорейки на форума, дефинира приоритет: Русия ще се преориентира към страните от Азиатско-тихоокеанския район до края на XXI век. Те са главните вложители в Далечния изток, който е 40% от територията на Руската федерация. Не е загадка, че недрата в Далечния изток са проучени единствено на 35% и е явно, че има опция за нееднократен напредък в добивните промишлености, в това число в дефицитните първични материали.

 

Както означи Путин: „ Почти половината от нашите гори и златни ресурси се намират тук, повече от 70% от рибата, диамантите, над 30% от титана, медта и така нататък Бързото развиване на Далечния изток е наш безспорен приоритет за целия XXI век “.

В резултат на това за трите дни на форума във Владивосток бяха подписани 296 съглашения на обща стойност 37 милиарда EUR. Всички тези пари ще бъдат вложени в инфраструктурни и транспортно-логистични планове в съветския Далечен изток. Плановете на Русия, оповестени на ВЕФ, са да образува обединен транспортен кулоар от Санкт Петербург до Владивосток, като построи високоскоростни автомагистрали през Сибир и Далечния изток до Тихия океан.

За съпоставяне предлагам да си напомним икономическия конгрес в Давос, който уредниците обичат да назовават ​​„ Световен “. Срещата на върха в Давос, която се организира тази година (през януари), по никакъв метод не оправда термина „ В международен мащаб “. Ясно е, че Русия не е била там. Но политически водачи от Китай и Съединените щати не пристигнаха. От държавните глави на G7 участва единствено немският канцлер Олаф Шолц. Емблематични предприемачи (Бил Гейтс, Илон Мъск) също отсъстваха. Стигна се до такава степен, че английският вестник Daily Mail обърна повече внимание на броя на проститутките в Давос, в сравнение с политиците и икономистите.

Като цяло, без значение по какъв начин Европейският съюз се отнася към Русия през днешния ден, Източният стопански конгрес (а преди този момент Международният стопански конгрес в Санкт Петербург, извършен през юни, последван от юлската среща на върха Русия-Африка) демонстрира, че изказванията на западните политици за „ интернационална изолираност на Русия “ са долнокачествен фалшив, който се опровергава от обикновена инспекция на обстоятелствата в западната преса.

Например, американският вестник The Wall Street Journal е заставен да съобщи, че съветската стопанска система се е оказала много постоянна и е „ избегнала колапс “ макар западните наказания. Сред основните аргументи за икономическата непоклатимост американският вестник показва точно пренасочването на търговията към азиатските страни. На собствен ред Международният валутен фонд преди два месеца усъвършенства прогнозата си за растежа на съветската стопанска система през 2023 година - в юлския си обзор фондът предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Русия тази година ще се усили с 1,5%.

Това е урокът по история и география, за който Европа наподобява е получила „ двойка “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР